Kære Rotary Venner

I sus og regn lykkedes det os at finde frem til det lokale, hvor Vicestatsobducent Peter Thiis Knudsen ville fortælle os om Retsmedicinsk Institut.

Chalotte bød velkommen og mens Peter holdt foredrag, indtog vi vor sandwich og drikkelse.

Peter åbnede døren for en verden, vi normalt kun kender fra kriminalromaner og spændingsfilm.

Retsmedicin defineres som ”naturvidenskab og lægevidenskab anvendt i retsvæsenets tjeneste”.

Faget er uafhængigt af både myndigheder, offentlige institutioner og privatpersoner.

Faget beskæftiger sig med dokumentation. Populært sagt er det stedet, ” hvor det glæder døden at hjælpe livet”.

Instituttet hører under SDU, og tilsvarende institutter findes i Århus og København.

Peter fortalte fængslende om en institution, vi kender meget lidt til, men som udfører et spændende arbejde primært for politiet. Det drejer sig om findestedsundersøgelser, obduktioner og undersøgelse af levende voldsofre.

Retsmedicinsk Institut deltager også i internationale opgaver, og her kunne Peter fortælle om sit arbejde i Kosovo med identifikation af massegrave. Peter deltog også i Thailand med at identificere de døde efter tsunamien i 2004. Vi fik fortalt og vist billeder af, hvordan man ved hjælp af fingeraftryk, tandkort og manglende organer kunne identificere de fleste af de 5.400, som mistede livet.

Efter et interessant, spændende og humoristisk foredrag bevægede vi os over til lokalerne, hvor man foretager selve obduktionerne. Peter fortalte indgående om fremgangsmåden, og der skal ikke megen fantasi til at forstille sig, hvordan der ser ud, når man har taget de fleste  organer ud af den døde.

Det var et ”virksomhedsbesøg” lidt ud over det normale, og vi siger arrangørerne tak for initiativet.

Næste møde den 22. januar vil chefanalytiker Jan Størup Nielsen give os en økonomisk vejrudsigt – set i lyset af Brexit. Det skal nok blive aktuelt og spændende.

Venlig hilsen

Vagn Sinius

Sekretær